Gedachten en citaten over de energie van, in en door muziek.

Hazrat Inayat Khan. Citaten uit "De mystiek van het geluid"

Het geheim van het geluid

Geluid is een waarneembare aktiviteit van het alles-doordringende leven. Verschillende geluiden kunnen een andere vorm aannemen, maar inwendig is het één en dezelfde aktiviteit die richting geeft aan alle geluiden. In hun uiterlijke vorm verschillen de geluiden, vanwege de verschillende instrumenten waardoor ze worden voortgebracht. Hoe dieper wij doordringen in het geheim van het geluid, hoe beter wij de schakel kunnen ontdekken die alle geluiden met elkaar verbindt. Die schakel wordt door de musicus harmonie genoemd,  en het is deze harmonie die het geheim bevat van werkelijke vrede en vreugde.

________

Aangezien alles tot stand is gekomen door de kracht van het geluid, van trillingen, zo is elk afzonderlijk ding tot stand gekomen door een deel daarvan,  en de mens kan zijn eigen wereld scheppen door middel van diezelfde kracht. Onze kennis van het geluid is de hoogste van alle kennis, want alle andere aspecten van onze kennis zijn gebaseerd op de kennis van de vorm, behalve wat het geluid betreft, dat buiten elke vorm staat. De wetenschap van het geluid verschaft de mens kennis van de schepping,  en de beheersing van die wetenschap helpt de mens op te stijgen naar het vormloze. Deze kennis geeft de mens vleugels; hij wordt erdoor in staat gesteld om van de aarde op te stijgen naar de hemel, zodat hij in het zichtbare en onzichtbare leven kan doordringen.
De kennis van het geluid is dus de sleutel tot het geheim, aangezien elke manifestatie een verschijningsvorm van het geluid is.

___________

 

​De betekenis van het woord Yoga is eenheid of verbinding en Mantra Yoga betekent de heilige vereniging tussen het uiterlijke leven en het diepere leven. Want de Yogi’s ontdekten dat er harmonie tot stand komt tijdens en door ademhaling: een van de bewegingen van de ademhaling is naar buiten gaan en de andere beweging is naar binnen gaan. Deze twee bewegingen zijn ook in de natuur te vinden: in eb en vloed, in zonsondergang en zonsopkomst. Je ziet dit verschil in jezelf: de vibraties van je eigen lichaam en handeling zijn ' s morgens heel anders dan  's avonds. Daarom reguleerden de Yogi’s het ritme van de circulatie, van het hart en van elke beweging van de ademhaling door middel van vibratie, van muziek, van zowel toon als ritme. Dit bracht hen van de hoorbare vibraties naar de naar binnen gerichte vibraties, wat betekent: van geluid naar ademhaling, wat in de taal van de Hindoes een en hetzelfde is. Het is Sura, een naam voor zowel geluid als ademhaling. Het ene vermengt zich met het andere,omdat het uiteindelijk hetzelfde is. De adem van een object kan geluid genoemd worden en het is de hoorbaarheid van de adem die stem genoemd kan worden. Adem en stem zijn dus niet twee zaken. Zelfs adem en geluid zijn niet twee zaken, als je kunt begrijpen dat beide dezelfde basis hebben.

____________

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now