• Spotify - White Circle
  • Apple Music - White Circle
  • Amazon - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
 

Aan het Conservatorium in Tilburg studeerde Jan:
Piano, HaFa Directie, Dirigeren Lichte Muziek en arrangeren Lichte Muziek. Momenteel is hij dirigent van drie koren, Gemengd koor De Liederenkring uit Udenhout, Gemengd koor ExpresZo uit Geffen en het Dongens Mannenkoor.

Zanglessen volgde hij bij Daniela Bloem Hubatka (auteur van The Old Italian School of Singing) en bij Hans Smout, voormalig hoofdvak zang docent aan het Brabants Conservatorium.
Aan het Conservatorium in Utrecht volgde Jan in 2015 en 2016 de Kurt Thomas Cursus voor Koordirigenten

Ook is Jan  intens verbonden met de aboriginal cultuur en hun muziek die oeroud is. Hij is in de leer geweest bij de Hongaarse klanksjamaan en sjamanistisch kunstenaar Joska Soòs de Sóvàr.
 

Jan kreeg didjeridules van de aboriginals Alan Dargin, Sonny Cooper van de Yorta Yorta tribe en Mark Atkins (Didjeridu-player of the year 1995). In 1998 reisde Jan Terpstra naar Australie, waar werd hij onderwezen door een van de beste didjeridu makers ter wereld , David Blanasi. Daarnaast volgde hij cursussen bij de Italiaan Romeo (Healing en self healing of the voice), de Engelsman Melvyn Willen (Music and Parapsychology) en Rollin Rachele (Boventoonzang).

Met de didjeridu is Jan verschillende keren op radio en televisie geweest en heeft hij vele optredens verzorgd. Een aantal hoogtepunten waren een concert in de Arena voor Samsung naar aanleiding van de opening van de Olympische Spelen met 4000 aanwezigen en 5 optredens bij Paleis Soestdijk, waarvan een keer voor 15.000 toeschouwers.
Op didjeridu heeft hij onder andere samengespeeld in Sardinië met Luigi Lai,de Meester op de Launeddas.

Vanaf 1992 tot 2008 heeft Jan lessen gevolgd bij de Hongaarse klanksjamaan en sjamanistisch kunstenaar Joska Soòs de Sóvàr. Over Joska zijn twee boeken geschreven:
"Ik genees niet, ik herstel de harmonie."
"Lessen van de sjamaan."

Joska was een Sjamaan en Meester in het werken met de klank en hij heeft Jan de mogelijkheid gegeven om gedurende een lange tijd, 16 jaar, met hem op een steeds verfijndere wijze de klank te leren ervaren en te gebruiken.
Bij Joska leerde hij het gebruik van de stem, ritme, melodie, harmonie op een geheel andere wijze. Het beleven van de klank stond altijd voorop.Het ging om de werking van de klank te ervaren en te leren toepassen.

Door de lessen bij Joska heeft Jan diverse instrumenten leren bespelen zoals Tibetaanse Klankschalen, Balinese gong, Tibetaanse Hoorn, Tibetaanse Bel, Tingsha’s enz.
Met de Tibetaanse hoorn heeft hij meegewerkt met de uitvoering van ‘The Veil of the Temple’, van Sir John Tavener. De eerste keer was in Amsterdam bij de opening van het Holland Festival, de tweede keer was in Berlijn met het koor van de Deutsche Rundfunk.


De inzichten die hij in zijn leven opdeed zullen bij iedere repetitie worden ingezet en toegepast.

Wie is Jan Terpstra
LIVE VIDEO
CONTACT

Muziekenergiek: Rene de Wit

muziekenergiek@gmail.com

 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now